İmplantoloji

Ortodonti

Çene Botoksu (Masseter)

Pedodonti

Endodonti

Protez

Cerrahi

Bleaching (Beyazlatma)

Porselen Laminalar

Zirkonium Destekli Protez

İmplantoloji

Dental implantlar, ağzında hiç diş bulunmayan veya bir yada birden fazla diş eksikliklerinde yapay kökler olarak kullanılmaktadır. Diş implantlarıyla desteklenen protezler sayesinde ana dişiniz gibi çiğneme yapılmakta ve ayrıca çok daha başarılı estetik sonuçlar alınabilmektedir. Tek diş eksikliklerinde de komşu dişlerde hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan sağlıklı dişler yapılabilmektedir.İmplantlar vücut dokuları tarafından kabul edilen ve son derece dayanıklı, ileri teknoloji ürünü olan titanyumdan imal edilmektedir. Lokal anestezi altında yarım saat kadar süren bir operasyonla yerleştirilirler.Ağızda ömür boyu sorunsuz fonksiyon görmeleri amaçlanır. İmplantların yüzeyleri özel işlemlerden geçirildiği için kemiğe özel bir bağ oluşturarak mekanik ve hücresel tutunurlar.

Bağlantının oluşması için 3-6 ay arasında beklenmesi en ideal yöntemdir. Son yıllarda beklenmeden protez yapılması konusunda araştırmalar vardır.Bu ilişkilerdeki minimal uyumsuzluklar implantın kaybıyla sonuçlanacağı için bekleme sürelerine tam olarak uyulması hastanın menfaatinedir. Çekim boşlukları ve iyileşmiş kretlere uygulanan implantların, yapılan erken yükleme altındaki reaksiyonları karşılaştırılmış, sonuçta immediyat yüklemede %20 kayıp riski tespit edilmiştir.

Ortodonti

Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır.

Ortodontik tedavi yalnızca estetik kaygısı taşımayıp, ileride karşılaşması mümkün olabilecek diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki problemlerin önlenmesi, çiğneme işlevselliğinin sağlanması ve konuşma bozukluğu olan bireylerin bu problemini gidermesini amaçlar.

Ağızdaki mevcut ortodontik probleme göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İleri evrede olmayan basit ortodontik sorunlar, hastanın takıp-çıkararak kullanabileceği lastik hareketli apareyler ile çözülebilmektedir.

Öncelikli ortondotik tedavilerin sona ermesi ile yapılan tedavilerde geriye dönmesi, bozulmanın önlenmesi için pekiştirme tedavilerinin ihmal edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Bu dönem için pasif olarak çalışan farklı apareyler kullanılabilmektedir.

Çene Botoksu

Masseter kası, elmacık kemiği ile alt çene arasında bulunan ve çiğneme fonksiyonunu sağlayan, insan vücudundaki en kuvvetli kastır.

Masseter kasının doğuştan çok belirgin olması, diş sıkma ve diş gıcırdatma nedeniyle zamanla hacminin artması, yüzün alt kısımının genişleyerek, kare görünümü almasına neden olur. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu, kare yüz görünümü yanında, şiddetli baş ağrısı, diş minesinde aşınma, çene ekleminde ağrı ve kenetlenmeye de neden olmaktadır.

Çene bölgesinde yer alan masseter kasına botoks enjeksiyonu (masseter botoksu) yapılmasıyla bu kasın gevşemesi ve küçülmesi sağlanır. Ayrıca diş sıkma, diş gıcırdatma sorunu ve çene eklemiyle ilgili sorunlar da düzelir.

Pedodonti

Bebeklerde ilk dişler ağızda yer almasıyla, beslenmelerden hemen sonra dişler temizlenmeye başlanmalıdır. Çürük oluşturma riski yüksek gıdalarla beslenen bebeklerde gıda artıkları dişlerin üzerindeyken uykuya dalmaları, uykuda tükürük akışının da azalmasıyla çok hızlı şekilde demineralize olarak çürümektedir. Bebeklerin diş temizliği için çeşitli firmaların çıkardığı özel yeni doğan,0-2 yaş fırçaları kullanılabilir. Bu fırçalara alternatif steril gazlı bezle dişler silinerek temizlenebilir.

Süt dişlerinin gelişiminin büyük bölümü intra-uterin hayatta( bebek anne karnındayken) olmaktadır. Bu yüzden annenin hamileliği döneminde kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar, düzensiz beslenme bebeğin süt dişlerini olumsuz etkileyebilir.Süt dişleri ağız içinde yer aldıktan sonra çocuğun yaşı ne olursa olsun mutlaka temizlenmelidir. Bu temizlik bebeğin veya çocuğun yaşına uygun diş fırçalarıyla yapılmalıdır. Özellikle yemeklerden sonra yapılmalı ve çocuğun temizlenmiş dişlerle uykuya dalmasına dikkat edilmelidir.

Endodonti

Endodonti, kök kanal tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği branşıdır. Endodontik tedavi yada kanal tedavisi; kök kanallarının boşaltılması, genişletilmesi, dezenfekte edilmesi ve doldurulması işlemidir. Kök kanallarının içersinde geri dönüşü mümkün olmayan iltihabi reaksiyonlar geliştiğinde kanal tedavisi uygulanmaktadır. Bu dişlerde genelde derine kadar ilerlemiş büyük çürüklere rastlanır. Çürük gelişimi haricinde dişe gelen mekanik yada termal travmalar sonucunda da benzeri tablolar oluşabilmekte ve kanal tedavisi gerekebilmektedi

Kanal tedavisinin prensibi, hasta sinir dokusunu çıkartıp boşluğu dolgu ile doldurmaktır. Kanal tedavisi lokal anestezi ile yapılır. Bu sebeple hasta ağrı duymaz. Çürük alan temizlenerek dişin içindeki iltihaplı pulpaya ulaşılır.Dişin kanallarının sayıları da değişir. 1,2,3,4 ve daha fazla kanallı dişler vardır.Kanallar özel aletlerle temizlenerek, ilaçlarla yıkanır ve doldurulur. Pulpitis tedavi edilmezseoksijensiz yaşayan çürüme bakterileri ölü dokuyu yok ederler, sonuç gangrendir. Diş hekimi bu durumda dişi açar dişten irin ve çürüme gazları çıkar, bu şekilde ağrı azalır.

Protez

Protez; eksik bir organı yerine koyma anlamı taşımaktadır. Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli sebeplerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen kaybedildiği durumlarda, hastaya kaybolan fonksiyonlarını geri kazandırmak ve bozulan estetik görünümü düzeltmek, protezin amacıdır. Eksik bir diş diğer dişler için ciddi bir tehlikedir. Estetiği bozduğu tartışılmazdır, ancak daha önemlisi, dişin kaybından kısa bir süre sonra boşluğu sınırlayan dişler doğal olarak boşluğa doğru eğilir. Ayrıca karşı çenedeki boşluğa denk gelen dişler üzerindeki basıncın ortadan kalkması, zamanla onların boşluğa doğru uzamasına ve hatta dökülmesine sebep olur. Sadece komşu dişler değil, diğer dişler de bu konumdan etkilenir ve çene eklemi, baş ve kas ağrıları ortaya çıkabilir.

Cerrahi

20 yaş dişleri 17-35 yaşları arasında süren, ikinci azı dişlerinin arkasında yer alan sonuncu dişlerdir. Akıl dişleri olarak da adlandırılırlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmama konusu halen tartışmalıdır. Anormal bir pozisyonda olup sürmeyen ve etrafındaki dokulara zarar vermeyen dişlerin çekilmesine gerek yoktur. Bu dişler çene kavisinin dar olması, sürme pozisyonunun yanlış yerde olması, kemiğin o bölgede yoğun olması gibi çeşitli diş sürme problemlerine bağlı olarak çoğunlukla çene kemiği içinde gömülü veya yarı gömülü biçimde kalmaktadırlar. 20 yaş dişleri en fazla sorun çıkaran dişlerdir. Gömülü kaldıkları için iltihaplanmalara, kimi zaman da ağrı gibi herhangi bir belirti dahi vermeden kistlere sebep olabilirler. Ayrıca diğer dişleri öne iterek, dişlerde eğrilik ve çapraşıklığa sebep olabilirler. Ağızda yarı sürmüş durumda bulunan 20 yaş dişleri ise diş fırçası ile tam temizlenemedikleri için çürümeye müsait dişlerdir.

Bleaching (Beyazlatma)

Beyazlatma (bleaching) işlemi nedir ve nasıl yapılır? Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Şu anda bilinen iki değişik diş beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği bir yöntemdir, aşamaları şöyledir: Hekimin ağızdan ölçü alıp, dişlerinizin üzerine takabileceğiniz ince lastik kalıpları hazırlatması, Hastanın kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6 - 8 saat takması (tercihen uykuda), Tedavinin ortalama 1 - 4 hafta içinde sonlandırılması. İkinci yöntem ise klinikte bir hekim tarafından yapılan beyazlatmadır ki aşağıdaki şekilde uygulanır: Ağartıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir. İlgili dişin üzerine beyaz renkli ışık kaynağı belli bir süre tutulur. İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir. Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

Porselen Laminalar

Laminate Veneer porselen lamina dişlerin sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırmak suretiyle dişe yapıştırılan porselen yapraklardır.Çok ince (0,3,- 0,5 mm ) kalınlıktaki bu yapraklar istenen renk boy ve formlarda özel hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır.Bu yöntemde klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişten çok az mine dokusu kaldırılır.Bu sebeple yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavi şeklidir.Laminate Veneer çok ince olması metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir.

Hasta dişler henüz kesilmeden bitiş aşamasını bu model üzerinde görmektedir.Ana ölçü alındıktan sonra geçici veneer yapıştırılır.Böylece dişlerin dış etkilerden korunması sağlanır.Laboratuvarda son ölçüye göre model oluşturulur ve porselen laminalar hazırlanır.Özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

Zirkonium Destekli Protez

Günümüzde insanların estetik ihtiyaçlarının ve beklentilerinin artması sonucunda, diş hekimliğinde estetik teknolojisi hızla gelişmektedir. Bunun sonucunda daha doğal, ışık geçirgenliği gerçek dişinkine daha yakın, dişetine daha biyo-uyumlu bir materyal bulunmuştur.Bu gelişmeler ve bulunan bu materyal en çok estetik porselenlerin (metalsiz kaplamalar, kuronlar, köprüler, lamina kaplamalar, press porselenler, zirkonyum porselen) yapımında kullanılmıştır. Metal desteksiz zirkonyum porselenler estetik beklentisi yüksek olan hastaların ve daha iyiyi hedefleyen diş hekimlerinin tercihi olmaktadır.

Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı metal altyapıya yakın sağlamlığı, diğer kullanılan metaller gibi porselenin altından yansımaması, dişetinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona dirençli olması ile gündeme gelmiştir. Hatta bazı firmalar dental implantların ve abutmentların (implant üst yapısı ) yapımında da zirkonyum materyalini titanyuma tercih etmiştir. Bunların dışında post-kor, inley-onley ,ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır.Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim)teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır